Njemačka je postala novo bojište u evropskim skuterima

- Jul 09, 2019-

Germany scooter.jpg


Gotovo polovina kompanija iz električnih skutera u Parizu obustavila je ili smanjila operacije natrag u prošloj sedmici, nakon što se gradonačelnik francuske prijestolnice zavjetovao da će razbiti "anarhiju" uzrokovanu iznenadnim širenjem hiljada novih vozila s dva kotača na njenim ulicama .


U isto vrijeme, mnogi od istih start-up kompanija žuri da se predstave u gradovima širom Njemačke, nakon što je najveća europska ekonomija prošlog mjeseca legalizirala vozila.


"Njemačka se nalazi u maniri skutera", rekao je Boris Mittermüller, suosnivač i glavni operativni direktor tvrtke Circ, jedne od prvih kompanija koje su tamo pokrenule. "Vrijeme je savršeno. Zaista imamo puno zamaha. Čak smo i iznenađeni."


Europski start-up skuteri, uključujući Circ, Voi i Tier, utrkuju se protiv američkih rivala Lime i Bird-a da bi se etablirali u Njemačkoj. Specifični zahtjevi za vozilima kao što su dvostruke kočnice i nosači registarskih tablica prisiljavaju početnike da dizajniraju i proizvode nove modele posebno za njemačko tržište.


"To je sljedeći rat - sljedeći Pariz je sada Njemačka", rekao je Maxim Romain, Dottin suosnivač i izvršni direktor. "Svi se fokusiraju na to."


To potiče svježi pogon za prikupljanje sredstava na već pretrpanom europskom tržištu mobilnosti. Nakon što je sa sjedištem u Amsterdamu Dott u petak najavio oko 30 milijuna eura, rukovoditelji Circ-a (ranije poznat kao Flash) i Voi kažu da su također u razgovorima s investitorima o prikupljanju novog kapitala.


"2019. je izuzetno važna godina za kompanije za mikro-mobilnost u Europi, posebno sada kada se Njemačka otvara", rekao je gospodin Mittermüller. "Očito ćemo morati prikupljati više kapitala."


Evidencija start-up kompanija u Parizu, koja je brzo postala jedno od najvećih svjetskih tržišta skutera, biće od vitalnog značaja za uvjeravanje investitora da ponovno otvore svoje čekove. Više od 1,5 milijardi dolara već je uloženo u pothvate skutera širom svijeta, nešto više od dvije godine nakon uvođenja novog koncepta transporta.


Godinu nakon što je Lime sa sedištem u Silikonskoj dolini postao prva kompanija za skutere koja je pokrenuta u Parizu, grad i njegovi stanovnici postali su nesvjesni zamorci za desetak različitih skutera. Neke procjene govore da je posljednjih 20 mjeseci u Parizu dostupno više od 20.000 skutera. Nakon zimskog usporavanja, rast se vratio s dolaskom proljeća.


"Bilo je to do sada najkonkurentnije tržište - svi su bili tu", rekao je gospodin Romain. "To je vrlo teško tržište. Stvarno je veliki grad, tako da je operativno teško upravljati. Definitivno imate puno vandalizma ili krađa."


Iako se u početku pokazalo blagodat za operatere skutera, gradski su zvaničnici bili prinuđeni da napuste svoj izvorni stav o nepoštivanju posla nakon žalbi nekih stanovnika.


"To nije daleko od anarhije i izuzetno je teško za grad poput našeg da upravlja ovom uslugom", rekla je prošlog mjeseca Anne Hidalgo, gradonačelnica Pariza.


Operatori skutera tvrde da njihova vozila mogu olakšati zagušenje i zagađenje u gradovima, jer mnogi izgleda ograničavaju automobile u središtima grada. Ali priznaju da je Pariz bio ekstremni eksperiment u budućnosti transporta.


"To je fascinantno vidjeti koliko se brzo može promijeniti grad, ali isto tako vidite i puno bolnih točaka", rekao je Fredrik Hjelm, izvršni direktor Voi-a. "Postoji nekoliko neprofesionalnih kompanija koje pokušavaju svoju sreću. Razumijemo da su ljudi besni."


Rekao je da je Voi "pauzirao" svoje poslovanje u Parizu dok je nadogradio svoju flotu, s planovima da se vrati u puni kapacitet "za nekoliko sedmica".


Tier je rekao da je također povukao svoje skutere sa ulica Pariza prije nego što se vrati za dvije ili tri sedmice s novim modelom skutera. Manji operatori Bolt, Wind i Ufo u velikoj su mjeri nestali iz Pariza tokom protekle sedmice, a Usain Bolt podržani B Mobility ima na raspolaganju samo 65 skutera.


"Potrebna vam je značajna veličina flote da biste bili neko u Parizu", rekao je gospodin Mittermüller. "To dolazi s velikim i operativnim troškovima, tako da manji igrači vjerovatno nemaju šanse u Parizu."


Wayne Ting, Limeov globalni šef operacija i strategije, predviđao je da će 2019. biti „razjašnjavajuća godina“ za skuterske kompanije.


Kapitalni troškovi rastu kako se otvaraju nova tržišta poput Njemačke, ali investitori postaju i oprezniji. Nekolicina operatora iznajmljivanja skutera dokazala je da se snažno rano prihvaćanje od potrošača može pretvoriti u dugoročno održiv posao.


"Počinjete uočavati mnogo rizika vezanog za konkurentni krajolik", rekao je gospodin Romain. "Dakle, određeni broj [investitora] želi malo pričekati i vidjeti mogu li [start-upi] izgraditi nešto što profitabilno raste i hoće li jedan postati jasan pobjednik."


Jedan investitor u ovu industriju bio je oštriji zbog izazova koji su pred nama na pretrpanom evropskom tržištu skutera: „Verovatno ćemo videti više kompanija koje će poslovati do kraja ove godine.“

Par:ne Sledeći:Zajednička električna vožnja skuterima činila je 45,8% svih putovanja u mikromobilnost 2018. godine