Ponovno objavljivanje novih standarda, veliki broj nacionalnih standardnih električnih bicikala će biti nekvalifikovani

- Mar 30, 2019-

Slični primjeri nezakonitih radnji na električnim biciklima su česti. Da bi se osiguralo sigurno putovanje električnih bicikala, poboljšalo upravljanje saobraćajem i racionalno raspodijelila prava na putevima, 27. marta Državna uprava za tržišni nadzor izdala je Odjel za certifikaciju i nadzor Generalne uprave za tržišni nadzor za daljnji rad. Obaveštenje o obaveznoj sertifikaciji proizvoda za električne bicikle, ovaj put će biti sprovedeno sa nivoa tržišta!


电动车新国标


Državna uprava za tržišta objavila je "najnovije objašnjenje"


Prema prethodnoj obavijesti Nacionalne uprave za certifikaciju i akreditaciju, tri nova zahtjeva za električne bicikle su sljedeći:


1. Ukupna zapremina slobodnog prostora u karoseriji ne bi trebala prelaziti 1,5 litara. Kao što su: unajmljena vozila, automobili sa kantama, većina slobodnog prostora je veća od 1,5 litara, je nekvalificirana;


2. Ukupna dužina sedla ne prelazi 400 mm. Kao što su: postoje dva prednja i stražnja sjedala, ukupna dužina sjedala je veća od 400 mm, što je nekvalificirano;


3. Ne bi trebalo skidati ručice sa obe strane pedale. Ako se ručica stopala može ukloniti ručno ili pomoću alata, ona je nekvalificirana.


Prema zahtjevima ovog standarda, postojat će veliki broj nacionalnih standardnih bicikala koji ne prođu inspekciju!


Kao što su unajmljena vozila, sa biciklima, dva sedišta sprijeda i straga, sedlo je predugo, električni bicikl koji se može demontirati s ručkama će biti eliminiran!


Neka od izdatih nacionalnih standardnih vozila će biti preispitana čak i ako su prošla certifikaciju 3C. Za kvalifikovane električne bicikle, oni također moraju ući u sustav upravljanja registracijom u skladu s propisima, pravovremeno registrirati kartice i učitati nacionalnu sveobuhvatnu aplikacijsku platformu za upravljanje prometom javne sigurnosti. Za ove mjere se ne može reći da su stroge!


Pored toga, obaveštenje će takođe ojačati nadzor nad prodajom električnih bicikala. Strogo je zabranjeno prodavati električne bicikle koji ne zadovoljavaju nove standarde i nisu dobili CCC certifikat. Jačati nadzor nad prodajom punjača i litijum-jonskih baterija za trgovce električnim biciklima i strogo istraživati i baviti se ilegalnim demontiranjem, modifikacijom i održavanjem punjača i litij-ionskih baterija.


Najava ovog obaveštenja ukazuje da će rekonstrukcija tržišta električnih bicikala biti temeljnija, pritisak preživljavanja malih preduzeća će se naglo povećati ili će doći do rizika eliminacije. Velika preduzeća mogu nastaviti da grade proizvodne linije, ali normalno istraživanje i razvoj i proizvodnja preduzeća takođe ima veliki uticaj. Ova ispravka će takođe promovisati razvoj industrije električnih bicikala, označavajući novu polaznu tačku za električne bicikle u Kini.

Par:Šta je putovanje s vama? Da li je balansirani točak uključen? Sledeći:Gradovi postaju sve ozbiljniji u vezi podataka o mikromobilnosti