Zajednička električna vožnja skuterima činila je 45,8% svih putovanja u mikromobilnost 2018. godine

- Apr 19, 2019-

shared scooters.jpg


2018. godine, od 84 miliona oduzetih mikromobila, 38,5 miliona je bilo na skuterima. Ostalih 45,5 miliona izleta bilo je na biciklima - bilo one sa staničnih biciklističkih dionica ili podeljenih bicikala. Vožnje na biciklima na postajama činilo je 36,5 miliona putovanja, što je porast od devet posto u odnosu na 2017. U odnosu na prethodnu godinu, više od dvostruko više putovanja bilo je od usluga mikromobila.


"Upravljanje mnogim novim tipovima zajedničkih vozila na gradskim ulicama je izazov", rekla je direktorka strategije NACTO Kate Fillin-Yeh u izjavi. "Podaci koje gradovi dobijaju od dobavljača mogu biti uočljivi, komplicirajući napore da se regulišu sistemi ili donesu dobre politike. Veliki dio opreme je nov i uglavnom neprovjeren u mjerilu, a tržište se brzo mijenja, s neizvjesnim financijskim izgledima. Sistemi mikromobilnosti su planirani ruku pod ruku sa gradovima, i mi smo uzbuđeni da pomognemo gradovima da kreiraju i podrže transportne opcije koje prebacuju više putovanja na održive, sigurne načine.


爱路卡登CS-518电动滑板车


Dok su motori na stanici imali više utroška nego prethodne godine, NACTO kaže da su električni skuteri vjerovatno glavni faktor za smanjenje upotrebe bicikala bez dock-a. Bicikli bez dna "uglavnom su nestali sa gradskih ulica, sa značajnim izuzetkom bicikala koji se još uvijek koriste u Seattleu", piše NACTO. To je dijelom razlog zbog kojeg NACTO predviđa da će se dockless bike vožnje nastaviti smanjivati 2019. godine.


To je odlična vest za Lyft, koji je kupio Citi Bike i Ford GoBike provider Motivate prošle godine. To nije sjajna vijest za Uber, koji je kupio startup JUMP-a bez dock-a početkom prošle godine.

Par:Njemačka je postala novo bojište u evropskim skuterima Sledeći:Šta je putovanje s vama? Da li je balansirani točak uključen?